100.000. Det er antall lynnedslag her til lands på et normalår, og nå er vi midt i høysesongen. Sjansen for at du treffes av lynet er 0,0007 prosent ifølge Yr. Heldigvis! Men – folks elektroniske utstyr blir stadig rammet. Så hva kan du gjøre for å forebygge, tro?
Hver tredje nordmann har fått elektronisk utstyr skadet av lyn. Elektroniske apparater kan nemlig bli skadet uten at lynet slår ned direkte hos deg. Nedslag i strømnettet kan lage overspenninger, som følger strømnettet inn til boligen din. Slik kan du sikre deg når uværet herjer:
1. Trekk ut støpsler.
Dra ut kontakten hvis du vil beskytte elektronikken din 100 % under lyn- og tordenvær.
2. Lyn-pause fra bredbåndet.
Hvis det buldrer i nærheten, bør du trekke ut strømmen til boksen som er koblet med nettverkskabel til ruteren din.
3. Husk å koble fra tv-en.
Dags for å ta frem boka, kortstokken eller den gode samtalen? Det er ikke farlig å se tv når det lyner, men elektronikken kan ta skade, og derfor bør kabelen i tv-en dras ut når uværet raser.
4. Monter overspenningsvern.
Har du bygget nytt etter 2010, har du nok denne dekka. Da ble det nemlig påbudt med overspenningsvern i alle nye og rehabiliterte boliger. Dette må monteres av elektriker. Sjekk at det er ok!
5. Monter finvern.
I tillegg til grovvernet i sikringsboksen, bør man installere finvern foran fintfølende elektronikk som pc, tv og dekodere. Dette plugges direkte i kontaktene der apparatene som er ekstra utsatt kobles til.
6. Trekk ut kontakter når du skal reise bort.
Hytta i helgen? Husk at sensommeren er høysesong for lyn og torden, så vær i forkant og trekk ut kontaktene i hjemmet før avreise.
Mange er flinke til å koble fra elektrisk utstyr hjemme, men husk at lynet kan slå ned også på jobben! Det kan, i tillegg til elektronikken som blir ødelagt, føre til store kostnader ved tapt informasjon, nedetid på dataanlegg og arbeidere som ikke har mulighet til å gjøre jobben sin. Så om du har ansvar for et næringsbygg, anbefales det å installere et lynvernanlegg, samt gi beskjed til ansatte om å koble fra det som ikke må være tilkoblet når det er meldt tordenvær.
Har du vært uheldig og fått ødelagt elektronikk som følge av lynnedslag? Ta kontakt med ditt forsikringsselskap og vår kundeservice, så går det forhåpentligvis fort å få deg tilbake online.
Her kan du tipse oss om gjenglemt materiale eller skader på utstyr som tilhører oss. Legg gjerne ved et bilde som hjelper oss å vurdere hvordan vi best mulig ordner opp.
Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.
Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.
Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:
Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.
Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.
Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.
Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.
Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.